Tømrer og sagbrukseier Edv. Tveraa i Mosjøen fikk i 1909 oppdraget med å bygge huset. Onsdag den 12. august ble den første tømmerstokken lagt på grunnmuren, og den 17. november samme år, sto «Losjelokalet» ferdig til bruk. Oppdragsgiver var Losje «Torghatten».
I 1917 påbygges det relativt store scenetilbygget med garderober på husets østside. I 1918 ble kinoselskapet «Brønnøysund Selskapelige Forening» stiftet med Einar Høvding som formann, og det ble skrevet kontrakt med Losje «Torghatten» for visning av kino i lokalene. Foreningen fikk avslag på sin søknad om å vise kino flere ganger av Brønnøy herredsstyre og begrunnelsen var «av moralske grunner». Herredsstyret måtte til stor forargelse etter hvert gi sin godkjenning på grunn av den gamle kinoloven. For å se kino måtte man være medlem av foreningen og et livsvarig medlemskap kostet kr. 1,-. Tilstrømmingen ble så stor at politiet måtte møte opp for å stenge dørene når lokalet var fullt.
I 1927 blir den opprinnelige hovedtrappa revet og erstattet av den halvrunde, støpte trappa som er i dag. I 1931 kjøpte Brønnøysund Mannskor bygget og navnet ble etter hvert «Sangerlokalet». Fra 1940 og ut krigen tar de tyske okkupasjonstroppene lokalet i bruk. Brønnøy Kommune kjøpte bygget i 1947 for å hindre at lokalet ble revet og flyttet. Bygget ble benyttet til kino, festlokale, revyscene og kommunestyremøter, m.m.
Fra høsten 1989 ble kinodriften flyttet til kommunens nye administrasjonsbygg. Brønnøy kommunestyre ga da sin prinsipielle tilslutning til at bygget kan restaureres med sikte på framtidig bruk som kulturhus og overførte det vederlagsfritt til AL Forsamlingslokalet BA. Tomta fikk andelslaget feste. Andelslaget AL Forsamlingslokalet BA stiftet i 1988 og disse er i dag eier av bygget. 1993 markerte slutten på et omfattende restaureringsarbeid hvor gammelkinoen ble forandret fra ei rønne til et praktbygg. Dette var mulig ved hjelp av stor innsats fra enkeltpersoner, lag og foreninger. Særlig gjelder dette advokat Albert Holand som gjorde en uvurderlig innsats i renoveringsperioden. Han var lagets leder fra det ble stiftet i 1988 til han etter eget ønske sluttet i 1995.
Huset er i dag et samlingssted for regionens befolkning både ved konfirmasjoner, bryllup, jubileumsfeiringer, konserter, teater, m.m. Forsamlingslokalet er trolig det mest brukte kulturhuset i regionen, med daglige aktiviteter.
Navnehistorikk
Kjært barn har mange navn, heter det, og slik er det blitt med kulturhuset Forsamlingslokalet. Fra huset ble bygget har folk i Brønnøysund gitt det forskjellige navn alt etter eier og bruksområder:
– Logelokalet, Godtemplarhuset, Avholdslokalet (1909 – 1920).
– Forsamlingshuset (1920 – 1930)
– Sangerlokalet (1930 – 1947)
– Kinolokalet (1947 – 1989)
– Fra 1989 heter det Forsamlingslokalet.
I dagligtale er det mange som bruker ett av de gamle navnene, alt etter egne opplevelser med huset.